Na Svetski dan zdravog vazduha niški među najzagađenijim u Srbiji

Niš je kao drugi po zagađenju u Srbiji dočekao Svetski dan čistog vazduha, a često “izbije” i na prvo mesto, zbog čega je ovo jedna od gorućih zimskih tema poslednjih godina. Kakav je kvalitet vazduha u Nišu, građani mogu proveriti i putem uređaja Južnih vesti koji je preporučen od AirVisual aplikacije.

U Nišu postoje tri lokacije na kojima se prati stanje vazduha – kod Osnovne škole “Sveti Sava”, u Institutu za javno zdravlje, a i Južne vesti imaju svoj merač, koji se nalazi u Durlanu i koji prikazuje trenutno stanje kvaliteta vazduha, prognozu i stanje prethodnih dana.

Merenja kažu da je Niš danas drugi grad po zagađenosti u Srbiji – iza naselja Lipe kod Smedereva. Sa indeksom 119, ocenjen je kao nezdrav za osetljive grupe.

Zagađenje u Nišu češće ima visoke vrednosti – tako je bilo prethodnih godina, tako je bilo i pre dve nedelje, na samom početku grejne sezone najveći grad na jugu bio je najzagađeniji u Srbiji. Često je umeo visoko da se kotira i u svetskim razmerama, zbog čega se aktivisti često bune, organizuju tribine i edukacije, zahtevaju rešenje od gradske vlasti, ali do sada nikakvi konkretni koraci nisu preduzeti.

Detaljnije – Južne Vesti
Foto: Južne Vesti, Vanja Keser

U fokusu