Zagađenje vazduha usporava razvoj – Kako zaštititi decu?

usporen razvoja

Ukoliko malo bolje pogledate stranice i aplikacije koje se bave vremenskom prognozom, možete da pronađete podatke o zagađenosti vazduha. Ovi podaci kao da nam promaknu u pregledu temperature, najavljenih vremenskih nepogoda ili šta možemo da očekujemo od dugoročne prognoze. Ipak, ovaj podatak je nešto što ima dugotrajne posledice po sve nas, pogotovo kada su u pitanju deca. Iako se može učiniti kao nešto zanemarljivo, kvalitet vazduha itekako utiče na razvoj dece i može da dovede do brojnih problema. Upravo zato je neophodno preuzeti sve korake kako bismo barem malo pozitivno uticali na vazduh oko nas i stvorili bolju životnu sredinu za buduće generacije.

Počnite od svog doma

Sigurno ste već videli brojne reklame za razne prećiščivače vazduha i pomislili kako je ovo samo deo propagande. Istina je da je ovo proizvod koji svi treba da imamo u domovima kako bismo barem malo popravili kvalitet vazduha, barem onog koji udišemo veći deo dana. Ovi aparati su veoma korisni kada je u pitanju uklanjanje štetnih materija iz vazduha, pogotovo kada su u pitanju prostorije u kojima borave bebe i mala deca.

Pored toga, obratite pažnju na plin ukoliko koristite ovaj izvor energije za kuvanje i smanjite upotrebu raznih hemikalija, mirisa i održavajte redovnu higijenu kada su u pitanju brisanje prašine i usisavanje.

usporen razvoja

Okružite se biljkama

Biljke su mnogo više od lepog dodatka kojim možete da ukrasite prostoriju. Razne biljke mogu da uklanjaju štetne materije iz vazduha, da budu prećiščivači vazduha ali i da oplemenjuju vaš dom. Ne brinite se ukoliko niste stručnjak za održavanje biljaka, postoji dosta vrsta koje imaju sve ove korisne faktore a nisu previše zahtevne kada je održavanje u pitanju. Dodatno se informišite o pravilnom održavanju, poziciji ali i kombinaciji biljaka ukoliko planirate da napravite malu zelenu oazu. Biljke mogu da budu i deo sobe vaših mališana, samo je potrebno pažljivo odabrati one vrste koje su odgovarajuće za najmlađe članove vaše porodice.

Edukujte ih na vreme

Znanje je moćan saveznik u svakoj borbi, pa tako i kada je u pitanju očuvanje vazduha i životne sredine. Deca kupe način ponašanja od okoline, prvenstveno od roditelja, i usvajaju sve njihove postupke. Potrebno je da ih na vreme edukujete zašto je bitno da se sačuva zdrava životna sredina kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u budućnosti. Pokažite im na koje načine mogu da povedu računa o kvalitetu vazduha u domu i van njega. Kako dete raste, povećavajte broj stvari koje možete da prenesete na njih a koje imaju pozitivan uticaj na okolinu.

vazduh

Informišite se o kvalitetu vazduha

U danima kada je zagađenost vazduha visoka, izbegavajte odlazak napolje ili ga smanjite koliko je to moguće. Podesite aplikaciju da vam daje notifikaciju onim kada je stepen zagađenosti visok i kada se ne preporučuje dug boravak napolju. Budite u toku sa svim promenama kako biste ispratili glavna upozorenja za vaš grad. Prilikom šetnje izbegavajte mesta na kojima je frekvencija automobila velika, mesta blizu velikih parkinga, fabrika ali i restorana jer oni izbacuju u vazduh štetne materije koje treba da izbegavate.

Unos vitamina i ishrana

Dete putem dojenja dobija sve najkvalitetnije sastojke i zaštitu od majke te ovo treba da vam bude prioritet – edukujte se pre porođaja o načinima kako se uspostavlja i održava laktacija, a nakon porođaja probajte da budete istrajni i potražite pomoć već u porodilištu. Na ovaj način možete da preko mleka svom detetu omogućite unos svih potrebnih vitamina i da utičete na uklanjanje svih štetnih supstanci iz bebinog organizma. Nakon prelaska na čvrstu hranu, uvedite namirnice koje su bogate vitaminima D i E, kao i omega 3 masne kiseline.

Roditelji mogu i te kako da utiču na razvoj deteta i omoguće mu da boravi u zdravoj životnoj sredini i pobrinu se da se dete razvija pravilno i u skladu sa uzrastom. Čak i mala promena može da ima veliki efekat i da značajno utiče na vaše dete.

U fokusu