Zašto je boravak u prirodi i svežem vazduhu neophodan za pravilan razvoj dece

Svakodnevnica mališana danas se u velikoj meri razlikuje od one koju su njihovi roditelji imali kada su odrastali, a ponajviše zbog rasprostranjenosti tehnologije i bogatog sadržaja kojem su izloženi. Video-igre i mobilni telefoni postali su nerazdvojni deo odrastanja, a sve je više dece koja provode slobodno vreme okruženi malim i velikim ekranima. Moderna tehnologija ima, naravno, i svoje mnogobrojne benefite u razvoju deteta, ali ništa ne može da zameni boravak na otvorenom i igranje u prirodnom okruženju. 

Prednosti koje nam priroda pruža nemerljive su i ostavljaju doživotan trag na nas, a budući da su prvih pet godina veoma bitni za razvoj deteta, roditelji bi trebalo da praktikuju što veći broj aktivnosti na otvorenom. Dokazano je da boravak u parku ili šumi pozitivno utiče na razvoj deteta, a u nastavku saznajte na koje sve načine priroda može obogatiti život vašeg mališana. 

Značaj za fizičko zdravlje

Otvoren prostor i prirodno okruženje pruža bezbroj mogućnosti za igru, nasuprot sobi u kući ili drugom zatvorenom objektu. Kada dete boravi na otvorenom, aktivnije je i može da praktikuje različite aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikla, igranje sa loptom. Svaka od ovih aktivnosti na poseban način doprinosi detetovom zdravlju, razvija njegove motoričke veštine i unapređuje sveukupnu kondiciju. Udisanje svežeg vazduha posebno je značajno za detetovo zdravlje, a umereno izlaganje sunčevim zracima obezbeđuje optimalnu dozu vitamina D. Generalno, boravak na otvorenom jača imunitet i čini decu otpornijima u borbi protiv virusa i bakterija. 

Povezivanje sa prirodom i učenje o njenim vrednostima

Upoznavanje dece sa svim elementima prirode i njenim stanovnicima može doprineti izgradnji poštovanja i svesti o planeti i razumevanju sveta koji nas okružuje. Boravak pored reke ili u šumi učiniće da se deca susretnu sa različitim biljnim i životinjskim svetom, nauče nešto o njihovom staništu i načinima na koje čovek može da pomogne da se ona očuvaju.  Za vikend boravak u prirodi, idealna porodična destinacija je Zlatibor, a smeštaj kojim raspolaže zadovoljiće svačije potrebe i ukus. Poznata kao planina sa bogatim sadržajem za najmlađe, nudi mališanima sportske, edukativne i druge zabavne aktivnosti u prirodi. U trenucima izraženih klimatskih promena i neizvesne budućnosti cele planete, veoma je važno podizati svest o značaju očuvanja životne sredine i učiti najmlađe da brinu o svom okruženju.  

Podstiče kreativnost i maštu 

Kreativnost i mašta su podjednako važni za razvoj deteta kao i učenje, a igra u prirodi je jedan od efikasnih načina da se vaše dete zabavi i na jedan kreativan način podstakne na razmišljanje. Prirodno okruženje i svet u njemu budi maštu i inspiriše decu da razmišljaju i uče o prirodnim procesima. Pesak, blato, opalo lišće i grane mogu biti najzanimljivije igračke, odnosno sredstva pomoću čega mališani mogu da kreiraju određene figure ili predmete. Za razliku od svoje dečije sobe gde mališan ima sve moguće igračke na raspolaganju, u prirodi ih sam oblikuje, koristeći maštu i elemente koji su mu dostupni. 

Socijalna interakcija

Odrastanje uz konstantno konzumiranje različitih video sadržaja dovodi do smanjenja interakcije između dece, jer su svi fokusirani na svoje male ekrane i virtuelni svet. Igranje u dvorištu ili parku više nije jedini vid zabave kao što je nekada bio, stoga je i usled prisustva novih mogućnosti, često zapostavljen. Socijalne veštine i komunikacija sa drugom decom će biti izraženija onda kada mališani borave u prirodi i slobodno trčkaraju unaokolo. Tada će spontano doći u kontakt sa ostalim mališanima i razvijati svoje veštine komuniciranja, razumevanja i slušanja. Socijalna interakcija je veoma značajna za razvoj deteta i pozivno utiče na veštinu pregovaranja, prevazilaženje konflikata i razvoj emocionalne inteligencije. 

Jačanje samopouzdanje i bolje mentalno zdravlje

Boravak u prirodi pozitivno utiče na detetovo raspoloženje i eliminiše nagomilan stres, čime stvara osećaj blagostanja i rasterećenosti. Deca koja odrastaju u modernom i užurbanom svetu nisu pošteđena pritisku i stresu, zato je važno praktikovati sve metode za njegovo smanjenje, a priroda je provereni lek. Ona može biti i odlično sredstvo za jačanje samopouzdanja, postizanja kontrole i određene vrste samodiscipline. 

Igra na otvorenom pruža bezbroj mogućnosti za mališane i ima mnogobrojne benefite za njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Boravak u gradskim sredinama može predstavljati problem, ali zato svaki slobodan vikend treba da iskoristimo i dete odvedemo na svež vazduh i u pravo prirodno okruženje. Tokom radne nedelje uvek postoje obližnji parkovi koji će biti savršeno igralište da se mališani istrče, druže i uživaju u svim benefitima igre na otvorenom.

U fokusu